Vismagneet kiezen

Hoe kies ik de juiste vismagneet?

Het kiezen van ‘de juiste’ vismagneet kan voor een beginner maar ook voor de gevorderde magneetvisser even lastig zijn.

De meeste mensen focussen zich op de trekkracht. Uiteraard is dat een zeer belangrijke factor maar dat is niet alles. Hieronder proberen wij je te helpen bij de keuze van een geschikte vismagneet.

Gezin

Is de vismagneet bedoelt voor het hele gezin? Wil papa en/of mama er lekker samen op uit gaan met hun kinderen? Dan is de POWERPULL 120, POWERPULL 170 of misschien de POWERPULL 220 een goede keuze.

Oude schatten

Mensen die in historische grachten, sloten of poeltjes wil magneetvissen naar oude relikwieën hebben een vismagneet nodig die dieper in de bagger, slib / modder doordringt. Een verzwaarde vismagneet met de juiste vorm is dan sterk aan te raden. De POWERPULL 220 en POWERPULL 300 zijn verzwaard en hebben de juiste kegelvorm om zich dieper in de bagger te laten zakken. Je vergroot hiermee de kans op het vinden van oa zwaarden, kanonskogels, bijlen, gespen, beslag, oud gereedschap/werktuigen.

 

Kluizen

Iedere magneetvisser die geregeld op pad gaat heeft wel eens een kluis aan zijn vismagneet gehad. Kluizen zijn er in alle vormen en maten. De ene kluis heeft een veel dikkere stalen behuizing, de andere beschikt over een dunne wand met brandwerende vulling.

Kluizen liggen vaak nog niet zo lang in het water. In dit geval is er niet perse een verzwaarde vismagneet nodig maar wel een vismagneet met extra goede trekkracht.

De wanden van de bankkluizen van 50 jaar of ouder waren veel dikker dan tegenwoordig. Er zijn de afgelopen jaren veel goedkope kluizen op de markt gekomen. De stalen wanden van deze kluizen zijn een stuk dunner. Een zware vismagneet is dan aan te bevelen omdat de maximale trekkracht van een vismagneet (welke dan ook) alleen wordt behaald op een vlak schoon stuk staal van 10 mm dik. Een kluis met een wand van 3 mm dik zorgt ervoor dat maar een deel (+- 33%) van de maximale trekkracht van de vismagneet wordt behaald.

Een POWERPULL 350 of POWERPULL 525 is dan wel aan te raden maar niet perse noodzakelijk.

Havens en het grote werk

Magneetvissen in de havens zorgt voor erg leuke vondsten: gereedschap dat tijdens het klussen aan de boot in het water is gevallen. Dit gereedschap is vaak van zeer hoge kwaliteit en na een goede schoonmaakbeurt weer te gebruiken alsof ze nieuw zijn. Voor dit materiaal is trekkracht minder belangrijk.

In de havens liggen ook grote stalen onderdelen: plaatwerk en diverse stalen balken (HEB, IPE, HEA). Deze platen en balken wegen een vermogen. Voor de die-hards, onder ons is dan de POWERPULL 350 of POWERPULL 525 wel aan te raden. Deze zijn ook in combinatie met een power dreg te krijgen. Kies bij de opties om hier een power dreg aan toe te voegen. 

Magneetvissen met (telescoop)stok


Voor mensen die vondsten willen bereiken die nog dieper de bagger liggen
is de Allround POWERPULL Magximum een goede keus. Deze is verkrijgbaar met touw maar ook met een adapter die aan een (telescoop)stok bevestigd kan worden. Je prikt de vismagneet zover in de bagger als jezelf maar kunt.

Naast de maximale dieptebereik die deze vismagneet behaald is er nog een ander voordeel: deze vismagneet is 360 graden magnetisch en trekt echt enorm veel naar zich toe.

Magneetvissen op stok (steel) is ook een zeer gewilde manier van magneetvissen. De Allround POWERPULL Magximum is hiervoor speciaal ontwikkeld en heeft een ongekende aantrekkingskracht rondom de gehele vismagneet. Ze zijn op stelen van Gardena of Wolf Garten te monteren (lengte van deze stelen variëren van 1.3 meter tot 4 meter). De Allround POWERPULL Magximum is verkrijgbaar in drie maten met verschillende soorten accessoires: