Magneetvissen, wat is dat eigenlijk?

Dat is toch een spelletje? Zo’n spelletje met zo’n bak vol speelgoedvisjes waar je met een hengeltje de visjes eruit moet hengelen?

 

Iedere magneetvisser maakt het mee: Net nadat je je vismagneet in het water hebt geworpen, hoor je achter je iemand roepen: “willen ze een beetje bijten?”, of “heeft u al iets gevangen?”.

Vissen met een magneet? Trekt zo’n bijzondere magneet echt vissen aan?
Al is magneetvissen een rage, er zijn nog genoeg mensen die er nog nooit van hebben gehoord.

Binnenhalen van alles wat magnetisch is

Magneetvissen is ‘vissen’, of beter gezegd, ‘binnenhalen’ van alles wat magnetisch is.

Magneetvissen lijkt op het vissen zoals iedereen het kent, alleen word er dan niet gevist op vissen maar op metalen voorwerpen die in het water liggen (mits ze magnetisch zijn). Magneetvissen kun je langs meertjes, sloten, kanalen. Sommige magneetvissers gaan per boot om vanaf de reling hun vismagneet uit te werpen.

 

Ongekend veel metaal

Men zou het niet gauw zeggen maar er ligt ongekend veel metalen voorwerpen in het water. Dit kunnen de meest uiteenlopende voorwerpen zijn. Hedendaagse dingen, maar ook oude voorwerpen.

Er worden muntjes gevonden, complete portemonnees en zelfs kluizen uit het water halen. Vaak zijn deze kluizen leeg, leeggeroofd en gedumpt door dieven, maar sommige kluizen zijn (deels) nog gevuld. Vaak heb je dan te maken met een kluis die, met hoge spoed, is gedumpt vanwege het bewijsmateriaal.

Net als met de metaaldetectie haal je een hoop metalen voorwerpen naar boven die geen waarde hebben en met de PowerPull magneten sla je complete winkelwagens en fietsen (meervoud) aan de ‘haak’. Het is voornamelijk de plek waar je zoekt.

Zo worden er fietsen gevonden die al jaren en jaren in het water liggen. Ook kan het zomaar gebeuren dat je er plots een nieuw vervoersmiddel bij hebt: fietsen die recent in het water terecht zijn gekomen. Even de banden oppompen en fietsen maar!

 

Magneetvissen met historisch tintje

Zoekt u in historische slootjes, plassen, rivieren, kanalen dan kunt u mooie afwisselende vondsten doen zoals servies, (oude) sleutels, munt geld (als het magnetisch is), en bergen gereedschap. Ook de metalen voorwerpen die u met een metaaldetector zou vinden komt u tegen zolang het voorwerp maar (deels)magnetisch is.

Er worden oude kanonskogels gevonden, zwaarden, dolken, helmen, munitiekisten. Het kan allemaal.

 

De vismagneet zit meestal vast aan een lang touw. Je gooit het touw zo ver mogelijk het water in en haalt hem langzaam weer binnen.

Sommige mensen gaan met lange (telescoop) stokken te werk en prikken hiermee in het water op zoek naar metalen voorwerpen die diep in de bagger liggen.

Vanaf de boot magneetvissen heeft als voordeel dat je op plekken kunt komen waar men met de vismagneet anders niet zou kunnen komen.

Elke worp, elke keer als je de vismagneet binnenhaalt is het spannend. Zal er wat aan zitten? Vaak voel je het al, ‘ik heb beet’. Je voelt dat de vismagneet een voorwerp meesleurt. Je voelt het aan het gewicht of aan de extra wrijving die ontstaat bij het binnenhalen. Soms kan het zelfs zo zijn dat het ‘een kanjer’ van een voorwerp is en er flink getrokken moet worden. Wat zou dat nou zijn?

 

Risico’s magneetvissen

Het is niet zo dat magneetvissen gevaarlijk is maar het is ook niet geheel zonder risico. Er is tijdens en kort na de tweede wereldoorlog erg veel munitie in het water terecht gekomen. Na een (vliegtuig)crash of gewoon gedumpt. Nog steeds wordt er munitie terug gevonden, ook met magneetvissen.

Het is niet zo dat in elke water een ‘grote kans’ is op het vinden van munitie. Deze oude munitie wordt vooral gevonden op plekken waar tijdens de tweede wereldoorlog hevig is gevochten. Om deze reden is er daarom ook een verbod op magneetvissen in en rondom Nijmegen en Arnhem.

Voor je aan magneetvissen begint raden wij je aan om de waarschuwingen en de handleiding die bij je vismagneet is meegeleverd goed door te lezen.

In deze handleiding staat ook beschreven wat te doen in geval van het vinden van munitie.