Magneetvissen vergunning

Is een vergunning nodig voor magneetvissen?

Wij krijgen geregeld de vraag: heb ik een vergunning nodig om te mogen magneetvissen?

Ook een veel voorkomende vraag: is magneetvissen verboden? Eerder hebben wij hier een artikel over geschreven. Lees deze hier terug.

Het is een misvatting dat bij magneetvissen dezelfde regels gelden als bij het zoeken met een metaaldetector. Op cultureelerfgoed.nl staat beschreven:

“De uitzondering op het opgravingsverbod voor zoeken en graven met een metaaldetector geldt alleen op het land en niet in het water (Besluit Erfgoedwet).  Archeologische voorwerpen in het water mogen niet verplaatst of meegenomen worden, dus ook niet met een magneet uit het water gehaald.” (BRON: www.cultureelerfgoed.nl)

Overtreding 

Wat betekend dit eigenlijk?: Zolang er in het APV van de desbetreffende gemeente geen verbod op magneetvissen is opgenomen mag je daar magneetvissen op bijvoorbeeld fietsen, kluizen of ander magnetisch materiaal, en dan komt de maar… als men bewust op zoek is naar (post)-middeleeuwse voorwerpen, of vondsten uit de WO2 (Tweede wereldoorlog), dan ben je in overtreding.

Om ervoor te zorgen dat je de wet niet overtreed is het goed bepaalde gebieden te vermijden. Zo is het vrij logisch dat wanneer je zoekt rond kasteelgrachten je in overtreding bent. Ook zoeken in Nijmegen en Arnhem (WO2) is bewust zoeken naar problemen.

Vuurwerkverbod

Laten wij deze hobby willen blijven uitoefenen zullen wij met z’n allen moeten letten op het bovenstaande. Regels worden aangescherpt en een verbod volgt als wij hier niets aan doen. Kijk maar naar het verbod op vuurwerk (vuurpijlen en knalvuurwerk) dat in 2019 is ingegaan.