Magneetvissen negatief in het nieuws

Wij ontkomen er tegenwoordig niet meer aan: magneetvissen staat de laatste tijd erg negatief in het nieuws. Toen er in Amersfoort meerdere explosieven in korte tijd werden gevonden was dit voor deze gemeente de reden om een verbod in te voeren.

Op Facebook word er wild op los gediscussieerd. Er werd een petitie gestart. Ondertussen smult de media ervan en volgt de ene na andere krant met een artikel over deze, voor nog heel veel mensen, onbekende hobby: magneetvissen.

Verslaggevers uit op sensatie

Wij magneetvissen.nl werden overspoeld met vragen van verslaggevers van diverse (grote) kranten en (lokale) TV of ze een dagje mochten meelopen. Het liefst met 1 of meer magneetvissers die goedgebekt waren.

Weken lang hebben wij dit op afstand gehouden en spraken wij er met diverse medemagneetvissers over. Door de meeste magneetvissers worden deze verslaggevers gezien als ‘sensatie zoekers’ en als ik de kranten zo teruglees kan ik ze geen ongelijk geven.

Op een gegeven moment werden wij benadert door de Volkskrant. Dit keer was als doel om de andere kant van het verhaal te vertellen. Na een goed gesprek zijn wij akkoord gegaan en in overleg brachten wij de Volkskrant in contact met: “de magneetvisser van Urk“.

Het artikel is hier te lezen. Ook hier ontkwamen wij helaas niet aan de bommen en granaten. De verslaggever wilde het hele verhaal vertellen.

Wel aangeven, geen (social)media

Ons advies is: besteed geen aandacht aan al dat nieuws. Wanneer je voorwerpen vindt die gevaarlijk kunnen zijn, zoek dan in geen geval (social)media-aandacht (geen krant, tv, Facebook, insta of Youtube).

Is de hobby je waardevol? Negeer dan vanaf nu alle verslaggevers die jou willen benaderen. Wat ze ook zeggen/beweren, wat ze ook beloven. Ookal is het leuk in de krant te komen, doe het niet. Ze zullen altijd iets in de krant plaatsen wat sensationeel is en de hobby nog verder benadeelt. Laat het nieuws maar gaan. Laat hier en daar maar een verbod komen. Je kunt daar niets meer aan doen. Daar is het te laat voor.

Ga zeker niet protesteren. Dit werkt averechts! Zo krijg je hier en daar weer (media)aandacht. Een verbod is een verbod. Genoeg plaatsen om wel te kunnen magneetvissen.

Kom je zelf iets tegen wat je zal moeten aangeven, neem dan contact op met de plaatselijke politie maar zoek dan niet de media op.  Zet het ook vooral niet op social media (Facebook, insta of Youtube). Elk bericht gepost op Facebook met daarin een foto van je vondsten die je hoort in te leveren zorgt ervoor dat er weer aandacht komt. Ambtenaren krijgen dit te lezen en gaan nadenken aan een verbod in hun eigen gemeente.

 

Toezicht houden

Ouders adviseren wij om hun kinderen goed in de gaten te houden.
Laat de jeugd tot 16 jaar sowieso niet alleen magneetvissen. Zij zullen niet weten hoe te handelen wanneer er toch, al is de kans klein, iets aan hun vismagneet vast hebben zitten wat gevaarlijk kan zijn. Daarnaast moet je niet verwachten dat de jeugd van 16 en ouder het wel alleen red. Spreek goed met hen af hoe te handelen wanneer zij mogelijk iets gevaarlijks aan hun magneet hebben. Houd toezicht!