Magneetvissen levert bijzondere vondsten op: van schroot tot schatten

Magneetvissen, vissen zonder aas maar met een sterke magneet, is een stuk diervriendelijker dan gewoon vissen. De ‘vangst’ varieert van schroot tot schatten. Geheel zonder gevaar is het echter zeker niet. En toegestaan ook niet overal. Martijn Schraven 18-08-21, 13:00 Laatste update: 27-08-21, 07:06 Bron: BN DeStem

Florian Asbreuk uit Oosterhout is wekelijks, samen met zijn vrouw en drie kinderen, aan de waterkant te vinden. Eind juni deed hij een echtpaar uit Rijsbergen versteld staan door twee klokjes en een zilveren spaarpotje terug te bezorgen die 22 jaar geleden bij een inbraak waren verdwenen. 

Een week later haalde hij een juwelenkistje met enkele pasjes en sieraden naar boven. Gestolen in ’95 of ’96. De eigenaren hiervan bleken overleden in 2015 en 2018, maar hun dochters kregen nu onverwacht verloren gewaande erfstukken in de vorm van enkele kettinkjes en broches terug. Reden genoeg om eens over de schouder van de magneetvisser mee te kijken.

Dumpplek

Er is veel concurren­tie. En dit is absoluut een dumpplek aldus Florian Asbreuk

Meekijken mag, maar de exacte plek in de krant noemen niet. ,,Er is veel concurrentie. En dit is absoluut een dumpplek”, legt Florian Asbreuk voorafgaand aan onze afspraak uit. Laten we het er daarom op houden dat de plek een brug over de Bredase Aa of Weerijs is. 

,,Ik kom eraan”, zegt Asbreuk wanneer verslaggever en fotograaf hem op de afgesproken plek ontmoeten. Hij staat tot aan zijn borst in het water. In zijn hand geen magneet aan een touwtje maar een prikstok met de magneet aan het eind. ,,Daarmee kun je dieper in de bodem komen.” 

Even later staat Florian in zijn wetsuit op brug. ,,Dit is de buit van vandaag.” Hij wijst op de halve carrosserie van iets wat ooit een Volkswagen Golf moet zijn geweest, een viertal fietsframes, wat ongeïdentificeerd metaal en een oud legerlampje.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vlnr Demy de Hond, Sanne de Hond en Florian Asbreuk. In het midden de buit van vandaag.
Vlnr Demy de Hond, Sanne de Hond en Florian Asbreuk. In het midden de buit van vandaag. © Pix4Profs/René Schotanus

Oud ijzer

Het metaal dat de familie Asbreuk vindt, gaat in de regel niet mee naar huis. ,,De buren zien me aankomen, wanneer ik een kar met oud ijzer op de oprit ga zetten”, zegt Sanne Asbreuk. ,,Alleen de echt bijzondere dingen nemen we mee”, geeft Florian aan. ,,Thuis proberen te achter halen wat een bijzonder voorwerp nou precies is, of waar het vandaan komt. En als het dan ook nog lukt om de rechtmatige eigenaar te vinden, dan geeft dat echt een kick.”

De buren zien me aankomen, wanneer ik een kar met oud ijzer op de oprit ga zettenSanne Asbreuk

Juridisch gezien kan er, ook bij een fiets die al vijftien jaar in het water ligt, sprake zijn van heling. Het voorwerp kan immers afkomstig zijn van diefstal. ,,Wat wij doen”, zegt Asbreuk, ,,is dat we de dingen die we vinden op een hoop leggen en vervolgens maken we hier melding van bij de gemeente zodat zij de spullen op kunnen komen halen.”

Beperkingen

Magneetvissen is niet in elke gemeente toegestaan. In Breda gelden er geen beperkingen. In Bergen op Zoom daarentegen is magneetvisserij opgenomen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die het magneetvissen gelijkstelt aan op pad gaan met een metaaldetector. Dit betekent dat er toestemming moet zijn van de eigenaar van de grond waarin naar metaal wordt gezocht. 

Aangezien grachten en rivieren geen particulier bezit zijn, is het lastig hier een fiat voor te krijgen. In Roosendaal heeft de gemeente geen beleid op dit gebied. ,,Om eerlijk te zijn hebben we het nog niet bij de hand gehad”, laat een woordvoerster namens de gemeente weten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een deel van de gevonden ijzerwaren in het water door Florian Asbreuk met zijn mageneet.
Een deel van de gevonden ijzerwaren in het water door Florian Asbreuk met zijn mageneet. © Pix4Profs/René Schotanus

Wapens

Er mag onder magneetvissers dan grote concurrentie bestaan ten aanzien van de beste visstekjes, daarbuiten bestaat ook een zekere verbondenheid. Facebookgroepen waar ervaringen en (foto’s van) vondsten gedeeld worden, maar ook gezamenlijke visdagen voor het goede doel. Zo visten negentig magneetvissers op 11 juli in Hellevoetsluis 5310 kilo oud ijzer, waaronder 63 fietsen en 33 winkelwagentjes, uit het water. Samen met een inzamelingsactie leverde dit 3164 euro op voor het goede doel.

”In het geval van munitie en explosie­ven bellen we de politie” ( Florian Asbreuk )

Niet alles wat opgevist wordt is ‘leuk’. Wapens bijvoorbeeld, maar ook munitie en explosieven vond Asbreuk al vissend. ,,In dat geval bellen we de politie.”

Misdrijf

Een woordvoerder van de politie laat weten dat bij deze meldingen indien mogelijk agenten worden gestuurd die zijn getraind in de omgang met gevonden wapens. ,,Vervolgens gaat ons eigen forensisch team ermee aan de slag. We controleren het nummer en wanneer daar aanleiding toe is, kunnen er schietproeven gedaan worden om te kijken of het wapen aan een misdrijf te linken is.” Wanneer er (oude) granaten gevonden worden, krijgt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een melding.

Florian Asbreuk heeft met zijn magneet deze spullen uit het water gehaald.
Florian Asbreuk heeft met zijn magneet deze spullen uit het water gehaald. © Pix4Profs/René Schotanus

Waterdicht

Je kunt je voorstel­len wat er kan gebeuren wanneer je daar op de zijkant een magneet op zetMajoor Peter, EOD

Majoor Peter* van de EOD heeft onder zijn collega’s de bijnaam ‘Peet-magneet’. Hij is zeer goed bekend met de magneetvisserij in ons land. Aan het aantal meldingen dat er bij de EOD binnenkomen, leidt hij af dat het magneetvissen aan populariteit wint. ,,Het vorig jaar kregen we 2226 meldingen over gevonden explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvan zijn er 139 gevonden tijdens het magneetvissen. In 2021 zijn er tot nog toe 1644 meldingen binnengekomen waarvan 107 door magneetvissers. En het is pas augustus.” 

Wie denkt dat een granaat die meer dan 75 jaar in het water heeft gelegen niet meer gevaarlijk is, vergist zich gruwelijk. ,,Een granaat van die leeftijd kan van binnen nog als nieuw zijn. Deze zijn dermate waterdicht dat al die tijd in het water er geen vat op heeft. De slagpin is gemaakt van staal. Je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren wanneer je daar op de zijkant een magneet op zet.” 

Fosforgranaten

Helemaal berucht zijn de fosforgranaten. ,,Fosfor ontbrandt wanneer het in contact komt met zuurstof. De metalen huls van een fosforgranaat is niet veel dikker dan die van een colablikje.”

Gevraagd of de magneetvisserij verboden zou moeten worden, antwoordt de majoor: ,,Daar zijn wij niet van. Daar beslist de wetgever over. Als het wordt verboden, gaan mensen het ook niet meer melden wanneer ze iets hebben gevonden en blijven explosieven op de kant liggen met alle mogelijke gevolgen van dien.”

*Achternaam wordt omwille van de persoonlijke veiligheid niet in de krant gepubliceerd.

Florian Asbreuk laat zien wat hij zoal met zijn magneet uit het water heeft gehaald.
Florian Asbreuk laat zien wat hij zoal met zijn magneet uit het water heeft gehaald. © Pix4Profs/René Schotanus