Geweer en geldlade gevonden

Magneetvissers moeten alweer politie bellen: “Geweer en geldwisselaar gevonden”

Mechelen –  Verslaggever Theo Derkinderen

De twee magneetvissers die al enkele maanden de waterlopen in Mechelen afzoeken naar metalen voorwerpen, hebben voor de derde keer op anderhalve week tijd de politie moeten bellen. Nadat ze eerder al een obus en een pistool hadden gevonden, stootten ze vrijdagmiddag op een geweer en een opengebroken geldwisselaar.

Vrijdag zochten Thierry Puttemans uit Schelle en Kharim Schatteman uit Deurne de bodem van de Dijle af, vlak bij de Guido Gezellelaan en het Tuinstraatje. “Het eerste wat we bovenhaalden was een geweer. We vermoedden aanvankelijk dat het om een Kalasjnikov ging”, zeggen de twee. “Ook een opengebroken geldwisselaar troffen we aan. Omdat we die met onze magneet niet naar boven kregen, hebben we een speciale haak gebruikt om het toestel uit het water te halen. Daarnaast haalden we ook verschillende gsm’s boven. Uiteraard hebben we opnieuw de politie van onze vondsten ingelicht.”

De magneetvissers dachten eerst dat ze een Kalasjnikov hadden bovengehaald, maar dat bleek uiteindelijk een airsoftwapen te zijn. 
De magneetvissers dachten eerst dat ze een Kalasjnikov hadden bovengehaald, maar dat bleek uiteindelijk een airsoftwapen te zijn.  — ©   rr

Perimeter en duikteam

De politie stelde een perimeter in rond de vindplaats van de voorwerpen en riep ook de hulp in van een duikteam van de brandweer. Zij speurden de bodem verder af op zoek naar nog andere zaken. Onder meer een voet om verkeersborden in vast te zetten werd aangetroffen. Ook werd een (opengebroken) kluis bovengehaald. “Ja, we doen het nog altijd graag, onze hobby”, lachen Thierry en Kharim. “Maar het is natuurlijk altijd schrikken als je een wapen bovenhaalt of iets waarvan je weet dat het wellicht van een misdrijf afkomstig is.”

Voor de derde keer in twee weken tijd moesten Kharim (vooraan) en Thierry de politie bellen omdat ze een wapen hadden gevonden. 
Voor de derde keer in twee weken tijd moesten Kharim (vooraan) en Thierry de politie bellen omdat ze een wapen hadden gevonden.  — © Theo Derkinderen 

De aangetroffen spullen werden door de politie meegenomen voor verder onderzoek. “Het teruggevonden wapen bleek uiteindelijk geen Kalasjnikov te zijn, maar een airsoftwapen. Uiteraard gaan we trachten uit te zoeken of het bij een misdrijf is gebruikt. Ook de andere aangetroffen zaken zullen we onderzoeken en trachten te achterhalen vanwaar ze afkomstig zijn”, reageert politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

De magneetvissers zullen de komende weken nog meer zoekacties op het getouw zetten. “Voor ons is het vooral om het oude ijzer en metaal te doen. Spullen die we naar een opkoper brengen, zodat we er ook nog een centje aan verdienen.” (tdk)