Alle informatie over magneetvissen

Op deze pagina informeren wij je over deze fantastische hobby: MAGNEETVISSEN!

Zijn er na het lezen van deze informatie nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Introductie magneetvissen

Magneetvissen is een hobby/bezigheid waarbij men met een krachtige vismagneet aan touw of stok (oude) voorwerpen opvist die op de bodem van het water liggen.

Magneetvissen is vooral een hele ontspannen bezigheid. Gezellig om met anderen te doen. Thuis kom je met allerlei verhalen en geen dag is hetzelfde! Magneetvissen is echt voor iedereen aan te raden!

Alles weten over deze hobby?  Lees artikel Magneetvissen, wat is dat?

Magneetvissen hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn. Zolang je niet op plekken vist waar vroeger in de 1e en 2e wereldoorlog hevige gevechten zijn geweest. Denk aan steden zoals Arnhem en Nijmegen. In deze steden is het daarom verboden om te magneetvissen.

Lees het artikel Magneetvissen, wat is dat? onder kopje "risico's magneetvissen".

Magneetvissen is in Nederland niet verboden. Wel zijn er in enkele gemeenten een wijziging doorgevoerd in het APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en is in deze omgeving een verbod ingevoerd op magneetvissen. Informeer bij de gemeente waar je wilt magneetvissen.

Wij krijgen geregeld de vraag: heb ik een vergunning nodig om te mogen magneetvissen? Nee dat niet maar er zijn wel bepaalde regels waar men zich aan dient te houden.

Lees het artikel: Magneetvissen vergunning voor uitgebreide informatie hierover.

Tijdens het magneetvissen kom je echt van alles tegen. Mooie spullen, rare dingen, oude voorwerpen, grappige items.

Er worden heel veel muntjes gevonden maar ook complete portemonnees. Complete kluizen uit het water halen is geen uitzondering. Oude messen, zwaarden, kanonskogels, onderdelen van oude wapens. Teveel om op te noemen.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan Magneetvissen, wat is dat?

Vragen waar magneetvissers mee te maken krijgen

Er zijn een aantal knopen die uitstekend geschikt zijn voor je vismagneet.

Wil je een niet al te ingewikkelde knoop maar wel alle zekerheid? Bekijk dan deze video eens. 

Sommigen gebruiken de vissersknoop. Deze is ook uitstekend.

Het zal zeker een keer voorkomen dat je vismagneet aan een zwaar stuk metaal vast komt te zitten. Wat je ook probeert hij zit vast. Zeker met de heavy vismagneten van de POWERPULL zul je dit vroeg of laat een keer ervaren.

En wat dan?
De magnetische kracht van magneet kan doorbroken worden door vanaf een andere hoek een harde ruk aan het touw te geven. Loodrecht het touw naar je toetrekken heeft meestal geen zin. Loop, afhankelijk van de situatie, een paar meter naar links of rechts en geef een harde ruk aan de magneet.

Het hangt af van wat de mogelijkheden zijn maar probeer vanaf een andere hoek een harde ruk aan het touw te geven.

  • na het magneetvissen is het belangrijk om al het ijzer(gruis) van de magneet te verwijderen. Achtergebleven ijzer gaat roesten wat niet goed is voor de magneet.
  • het aan te raden om het touw en de vismagneet om te spoelen met schoon leidingwater.
  • na het afspoelen laat je het touw en de vismagneet op een droge en luchtige plek opdrogen.
  • bewaar de vismagneet op een (houten) plankje.

Wat je perse niet moet doen:

  • bewaar de vismagneet en touw nooit in een plastic zak. Zo kan het niet drogen. Vooral het touw heeft tijd nodig om goed te drogen.
  • bewaar de vismagneet niet op iets van ijzer.

Magneetvissen met kinderen

Ja, magneetvissen is veilig voor kinderen. Welk kind vind het niet leuk om aan de waterrand te spelen? Het is een stoere , verrassende en spannende bezigheid.

Wel raden wij je aan om je goed te laten adviseren/informeren over deze populaire hobby voor je kind. Neem contact met ons op. Wij kunnen je de juiste informatie geven.

Wij verkopen nu 10 jaar vismagneten. Wij waren er als een van de eersten bij. Hierdoor hebben wij heel veel ervaring opgedaan. Wij kunnen je daarom goed op weg helpen.

Het type vismagneet wordt vrijwel altijd aangeduid met de hoeveelheid trekkracht. Veel mensen denken dat een vismagneet van 50kg meer dan genoeg is voor een kind want welk kind kan nou 50kg tillen?

Wij verkopen vismagneten vanaf 120 kg. Dat klinkt veel te zwaar maar deze trekkracht wordt alleen behaald op een schoon vlak stuk staal van 10mm dik. In de praktijk komt dit niet veel voor en mocht het dan toch een keer voorkomen dan zijn er nog trucjes om de vismagneet los te krijgen.

Maar waarom eigenlijk zo'n zware vismagneet?

Nee, dit is geen verkooppraat om meer omzet te maken. Dit is om te voorkomen dat de magneet tegenvalt en je kind het na een middagje zat is. Dat zou jammer zijn.

Laten wij een moderne kluis als voorbeeld nemen. Een kluisje met een wanddikte van 3 mm zorgt ervoor dat maar een deel (+- 33%) van de maximale trekkracht van de vismagneet wordt behaald.

Een fiets heeft een frame van +- 1.5 mm dik en heeft een ronde stang waardoor er maar weinig contact is met de vismagneet. Met een vismagneet van 50kg trek je wel spijkers en bierdopjes uit het water maar verder niets interessants. Je kind zal al snel genoeg uitgekeken zijn omdat deze hobby als niet leuk wordt ervaren. Dat is jammer en helaas gebeurd dit vaak met kleine en goedkope vismagneetjes gekocht op bijv. bol.com of België!

Voor kinderen vanaf 10 jaar adviseren wij zelfs een POWERPULL 170.  ook is een POWERPULL 220 echt niet overdreven.
Je moet het eigenlijk zo zien, een kind van 9 of 10 haalt zelf gemakkelijk de vondsten van een magneet af, ook als dit een magneet is met 300 of 500 kg trekkracht. Alleen wordt het lastig wanneer de magneet tegen een brug of stalen damwand vastraakt.

Lees ook artikel: Vismagneet kiezen